Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Državna tijela | 10.04.2020.

Podrška Kampanji protiv nasilja pod nazivom "Iza vrata"

Naslovnica kampanje MUP-a  Kampanja ”Iza Vrata”, koju u suradnji provode MUP, Poliklinika za zaštitu djece i agencija Degordian ima za cilj osvijestiti sve građane i građanke o važnosti prijavljivanja nasilja koje uočimo u svojoj blizini. Mia je ima djevojčice koja živi iza zatvorenih vrata i svakodnevno se susreće s nasiljem u obitelji. Kampanjom se želi poručiti da ih ne smijemo ostaviti same i bez pomoći. Organizacije diljem svijeta upozoravaju na „epidemiju zlostavljanja“ do koje bi moglo doći uslijed mjera socialnog distanciranja jer se djeci i mladima, kao naročito ranjivim skupinama u aktualnoj situaciji, smanjuje mogućnost povjeravanja drugim odraslim osobama u koje imaju povjerenja - učiteljima, liječnicima, psiholozima. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podržava ovu kampanju i podsjeća na svoje javno priopćenje od 1.4.2020. u kojem je istaknula kako globalna epidemiološka kriza nije i ne smije postati izlika za ignoriranje ili marginaliziranje društvenih problema koje smo detektirali u vremenima prije krize, te da, kolikogod je pažnja sviju opravdano usmjerena prema mjerama zaštite i prevencije od epidemije, kao i sanaciji štete od potresa koji je 22.3.2020. pogodio Zagreb, svi moramo unutar svojih nadležnosti djelovati uz punu odgovornost i svjesni posljedica do kojih može doći zanemarivanjem poštivanja drugih načela i društvenih postignuća. 

 

Više o kampanji na stranicama MUP-a


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.