Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 07.09.2020.

Izjava za Jutarnji list povodom prvog istospolnog para udomitelja djece

Logo Jutarnjeg listaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu Jutarnjem listu povodom prvog slučaja u kojem je istospolni par uspjeli dobio status udomitelja, a nadležni Centar za socijalnu skrb kod njih udomio dvoje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Pozdravila je odluku nadležnog Centra za socijalnu skrb da im dodijeli željeni status udomitelja i izrazila zadovoljstvo da je sustav konačno ispoštovao sve propise, kao i odluku Ustavnog suda, odnosno da je uklonjena diskriminatorna praksa s obzirom na seksualnu orijentaciju podnositelja zahtjeva za status udomitelja.

Pravobraniteljica je od samog sam početka ukazivala na neravnopravan položaj u koji su dovedeni homoseksualni parovi te se zalagala da istospolni parovi moraju moći imati pravo ulaska u proceduru za dobivanje udomiteljskog statusa baš kao i heteroseksualni parovi. Pravni sustav je profunkcionirao i zakonski okvir je jednako primijenjen na sve obiteljske zajednice.

Članak u Jutarnjem listu, 7.9.2020.


Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu N1 TV vezano za slučaj prvog udomljavanja djece od strane istospolnih partnera. Navela je kako očekuje da će sada i drugim istospolnim parovima biti omogućeno udomljavanje. Što se tiče posvajanja istaknula je da tu postoji velika Prepreka jer u RH ne postoji odredba koja bi osobama istospolne orijentacije koje su sklopile životno partnerstvo omogućavala posvojenje dok prema Obiteljskom Zakonu postoji mogućnost posvojenja za samce (što bi teoretski obuhvaćalo i osobe istospolne orijentacije). Stoga su osobe istospolne orijentacije koje su u stabilnoj vezi, odnosno registriranom životnom partnerstvu, isključene iz mogućnosti ostvarivanja posvajanja djece.

Izjava pravobraniteljice emitirana je u središnjoj informativnoj emisiji N1TV, 7.9.2020. u 18:00 sati. 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.