Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 20.07.2020.

Izjava za časopis Grazia o rezultatima parlamentarnih izbora

Logo časopisa GraziaPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za časopis Grazia na temu rezultata nedavno održanih parlamentarnih izbora. Izjava je objavljena u današnjem broju Grazie u članku „Bolje kazna u ruci nego žena na listi“. Pravobraniteljica je govorila o uzrocima prisutnosti osjetne podzastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama u društvu, pa tako i u području političke participacije. Ponekad se spominje argument da su žene manje zainteresirane za takve pozicije od muškaraca, međutim empirijski podaci potvrđuju da to nije točno. Žene općenito teže napreduju od muškaraca u poslovnom svijetu, a politika nije izuzetak po tom pitanju. Razinom poštivanja zakonski propisane spolne kvote na kandidacijskim listama i dosadašnjom provedbom prekršajnih sankcija za predlagatelje lista koji ne poštuju kvotu ne možemo biti zadovoljni.

"Bolje kazna u ruci, nego žena na listi", Grazia 20.7.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.