Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 10.07.2020.

Pravobraniteljica za HR Dubrovnik o rezultatima parlamentarnih izbora

Logo HR Radio DubrovnikPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je intervju za Hrvatski radio - Radio Dubrovnik na temu rezultata nedavno održanih parlamentarnih izbora. Pravobraniteljica je komentirala rezultate iz perspektive ravnopravnosti spolova, referiravši se na podatke koji se odnose na zastupljenost žena.

Prema rezultatima izbora koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, u Hrvatski sabor izabrano je 23% žena i 77% muškaraca, što predstavlja povećanje od 10% u odnosu na rezultate prethodnih parlamentarnih izbora 2016. Premda se radi se o pozitivnom pomaku, još uvijek se nalazimo daleko od postizanja ravnopravnosti spolova i ciljeva predviđenih Zakonom o ravnopravnosti spolova. Unatoč tome što su žene na kandidacijskim listama ukupno bile zastupljene u udjelu od 42%, u Hrvatskom saboru će i dalje biti osjetno podzastupljen spol. Dominantan razlog za to je nepovoljno pozicioniranje na listama. Žene su uvjerljivo najmanje zastupljene na njihovim prvim mjestima (19%), a najzastupljenije su na 11., 12. i 13. mjestu na listama, dakle na njihovim začeljima. Spolna kvota nije poštivana na 20% lista, od čega se na dvije radilo o podzastupljenosti muškaraca, a na svim ostalima o podzastupljenosti žena.

Intervju s pravobraniteljicom bit će emitiran u jutarnjoj emisiji „Dobro jutro Radio - jutro na 105“ u utorak 14. srpnja 2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.