Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 08.07.2020.

Komentar rezultata parlamentarnih izbora za Večernji list

Logo Večernjeg listaPravobraniteljica Višnja Ljubičić komentirala je rezultate parlamentarnih izbora za Večernji list. U članku pod naslovom „Najviše žena u Saboru od osamostaljenja, njih 35, što je i dalje premalo“, pravobraniteljica je istaknula da je u odnosu na rezultate prošlih parlamentarnih izbora (2016.), udio žena povećan za 10% i sada iznosi 23%. Premda je za očekivati da će se do početka rada novog saziva Hrvatskog sabora udio žena još malo povećati, s obzirom da do toga redovito dolazi nakon što dio izabranih zastupnika svoj mandat stavi u mirovanje, i dalje se radi o osjetnoj spolnoj neuravnoteženosti i nesuglasju s normativima propisanima Zakonom o ravnopravnosti spolova (NN 82/08, 138/12 i 69/17).

"Najviše žena u Saboru od osamostaljenja, njih 35, što je i dalje premalo", Večernji list, 8.7.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.