Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 05.06.2020.

Intervju pravobraniteljice za RTL Danas na temu parlamentarnih izbora 2020.

Logo RTL DanasPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je intervju za RTL televiziju na temu predstojećih izbora zastupnika/ca u Hrvatski sabor. Intervju s pravobraniteljicom emitiran je u današnjoj emisiji „RTL danas“ (18:30 sati). Snimka je dostupna na mrežnim stranicama RTL televizije.

Pravobraniteljica je govorila o primjeni izborne kvote, preporučenom par-nepar modelu prema kojem je svaka druga osoba na listi suprotnog spola i provedbi prekršajnih sankcija za predlagatelje kandidacijskih lista koji prilikom sastavljanja lista ne vode računa o načelu ravnopravnosti spolova propisanim Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Također je istaknula što očekuje po pitanju rezultata predstojećih izbora, uzimajući u obzir da je na prošlim izborima zastupnika/ca u Hrvatski sabor izabran do sada najmanji udio žena.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.