Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 12.05.2020.

Komentar slučaja otkaza angažmana voditeljici "Dobro jutro, Hrvatska"

Logo portala Index.hrPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za Index.hr otkaz angažmana voditeljici Ljiljani Vinković u emisiji Dobro jutro, Hrvatska HTV-a. Potvrdila je da joj se voditeljica obratila s pritužbom da je bez obrazloženja dobila premještaj, a s obzirom na navode da se slično događa uglavnom kolegicama u dobi 40+, dok to nije slučaj s muškim kolegama, postoji sumnja na diskriminaciju temeljem spola i dobi. Stoga je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pokrenula ispitni postupak kojim tek treba utvrditi eventualnu diskriminaciju temeljem spola. Načelno govoreći, uvijek kada se prema jednom spolu postupa na način koji ih stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na drugi spol u istoj situaciji, bez opravdanog razloga, govorimo o neravnopravnosti, odnosno diskriminaciji temeljem spola.

Ono što svatko može primijetiti gledajući voditelje i voditeljice u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, je da su gotovo svi muškarci voditelji starije dobi, među kojima su oni koji već desetljećima vode tu emisiju, dok se voditeljice češće mijenjaju, a trenutačno su sve jako mlade. Nešto starije dobi su one koje se javljaju s terena. Takva situacija ukazuje na moguću diskriminaciju žena temeljem dobi kakva je uočena i u nekim drugim zemljama kada se radi o pojavljivanju žena ispred kamere. Pravobraniteljica je podsjetila na slučaj Miriam O'Reilly, bivše voditeljica na BBC-u, koja je dobila spor protiv matične kuće upravo zbog dobne diskriminacije. Komentirala je općenito i položaj žena u novinarstvu referirajući se na dvomjesečnu analizu tri HTV emisije koju je provela krajem 2019., a koja je dostupna u Izvješću o radu za 2019.

Članak na Index.hr, 12.5.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.