Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 11.05.2020.

Intervju s pravobranitejicom za HR Dubrovnik

Logo HR Radio DubrovnikPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Radio Dubrovnik. Govorila je o povećanom riziku od rodno utemeljenog nasilja u uvjetima uvedenih mjera borbe protiv koronavirusa, a o čemu su upozoravale razne institucije na nacionalnoj i međunarodnoj razini. UN je objavio da bi restriktivne mjere mogle dovesti do povećanja obiteljskog nasilja od čak 20%. Ukazala je na to da mediji gotovo svakodnevno izvještavaju o slučajevima nasilja u obitelji i nasilja prema ženama pa smo tako početkom svibnja čitali o slučajevima prijetnji, verbalnog i fizičkog nasilja, silovanja i to od strane muškaraca različite dobi od 20 - 83 godine.

Pravobraniteljica je govorila i o ulozi medija u izvještavanju o nasilju, o organizaciji rada institucije Pravobraniteljice te načinima na koji se stranke mogu obratiti Pravobraniteljici dok traju mjere zaštite od epidemije.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.