Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 23.04.2020.

Pravobraniteljica na N1 TV o nasilju u obitelji i spolnom uznemiravanju

Logo N1 TelevizijePravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji Newsroom na N1 TV na temu obiteljskog nasilja i seksualnog uznemiravanja u HUP-u. Govorila je o porastu prekršajnih (za 25%) i kaznenih djela (za 33%) obiteljskog nasilja u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isto razdoblje prošle godine te se osvrnula na porast istoga u okviru restriktivnih mjera kretanja zbog epidemije korona virusa.

O porastu iopasnostima ove neprihvatljive društvene pojave govorilo se i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Pravobraniteljica je objasnila postupanje institucije i pomno praćenje slučaja seksualnog uznemiravanja u HUP-u od strane nadređene muške osobe prema podređenim djelatnicama i to od samog početka kada su se žrtve obratile upravo Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova do upozorenja HUP-u i traženja očitovanja i podizanja kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Pravobraniteljica je naglasila i važnost obrazovanja za nenasilje od najranije dobi kao i ulogu medija u osvještavanju javnosti o problematici rodno utemeljenog nasilja. U tom kontekstu spomenula je i Medijski kodeks o profesionalnom i senzibiliziranom izvještavanju o nasilju prema ženama i femicidu koji je izdala u okviru EU projekta kojeg je nositeljica.

Iz medija:

N1 Vijesti, 23.4.2020.

Nacional, 23.4.2020.

dalmacijadanas.hr, 23.4.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.