Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 05.03.2020.

Osvrt pravobraniteljice na položaj žena u 2020.

Logo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolovaU povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Jutarnji list o položaju žene u 2020. godini. Istaknula je da što se tiče zakonodavstva, u Republici Hrvatskoj žene i muškarci imaju zajamčena jednaka prava i kontinuirano se radi na poboljšanju zakona. Međutim, u praksi, dakle u svakodnevnom životu, ravnopravnost žena i muškaraca još nije postignuta u mnogim područjima. Ako pogledamo područja tržišta rada, političke participacije, gospodarstva ili medija, vidjet ćemo da žene nisu jednako zastupljene kao muškarci te da ih se u javnosti prikazuje na različit način od muškaraca koji je vrlo često seksistički ili koristi spolne stereotipe.

Seksizam i spolni stereotipi na štetu žena prisutni su i u medijima i u obrazovnim materijalima i u izjavama javnih osoba. Od žena se očekuje da primarno obavljaju sve obaveze vezane uz kućanstvo i brigu oko djece i svih članova obitelji, što zaposlene žene dvostruko opterećuje i dovodi do nejednakosti u startnim pozicijama žena i muškaraca. Država ne priječi napredovanje žena na poslu, ali postoje mnoge društvene prepreke koje se temelje na rodnoj podjeli uloga između žena i muškaraca.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.