Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.




IZJAVE MEDIJIMA | 28.02.2020.

Gostovanje u emisiji

Foto sudionica emisije "One nastupaju" TV MrežePravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je u emisiji TV Mreže „One nastupaju“ zajedno s koordinatoricom Ženske sobe, Majom Mamulom, i članicom Vijeća za elektroničke medije, Anitom Malenicom, a na temu položaja žene u hrvatskom društvu. Pravobraniteljica se u svojim odgovorima osvrnula na položaj žena na tržištu rada te detektiranje dvije, nažalost, još uvijek najveće prepreke za žene: dob i majčinstvo. 

Pravobraniteljica je govorila i o nasilju, edukacijama sudaca/tkinja, odvjetnika/ca i policije o femicidu i rezultatima provedene analize sudskih presuda o nasilju prema ženama u okviru EU projekta, medijskim porukama koje doprinose kreiranju društvene svijesti te percepciji institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i njezinih nadležnosti. Spomenula je i podatak da je RH po cjeloživotnom učenju na dnu ljestvice država EU, a da je edukacija temelj svih promjena, uključujući i političku volju da se ravnopravnost spolova stavi na agendu društvenih prioriteta.

TV Mreža, One nastupaju, 28.2.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.