Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Rodno utemeljeno nasilje | 05.10.2021.

Održan sastanak s Društvom za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti

U uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je sastanak s Jeronimom Szabolcs Marićem iz Društva za promicanje glazbe Zvuk Svjetlosti, a povodom objave pjesme „Tanki zid“ glazbenog sastava Adastra kojom se promiče borba protiv nasilja prema ženama. Na sastanku je ispred Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovala Tajana Broz, savjetnica za medije. Pjesma „Tanki zid“ premijerno je objavljena povodom ovogodišnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u videu koji prati pjesmu, korišteni su podaci iz Izvješća o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020. godinu. Dosadašnji rad Društva za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti, kao i glazbenog sastava Adastra, kako je istaknuo predsjednik udruge g. Marić, društveno je angažiran te se kroz glazbu kontinuirano bave problematikom nasilja i njegove prevencije. Posebno ističu suradnju s učenicama Graditeljsko-tehničke škole u Zagrebu s kojima su surađivali na pjesmi „Čuo sam da pričaju“ u svrhu osvještavanja o problemu rodno utemeljenog nasilja u mladenačkim vezama. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pozdravlja svaki napor da se o nasilju protiv žena kroz različite forme govori javno, a kako bi poruka o neprihvatljivosti rodno utemeljenog nasilja, kao i poziv za prijavu nasilja protiv žena nadležnim institucijama bila kontinuirano prisutna u javnosti.

Video spot za pjesmu "Tanki zid" može se pogledati na sljedećoj poveznici:

Adastra, Tanki zid


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.