Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Rodno utemeljeno nasilje | 01.10.2021.

Sastanak s gradonačelnikom Grada Splita

Povodom službenog posjeta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, Gradu Splitu, dana 1. listopada 2021. održan je sastanak s gradonačelnikom Grada Splita, Ivicom Puljkom. Sastanak je održan na inicijativu pravobraniteljice s ciljem unaprjeđenja međusobne suradnje u području ravnopravnosti spolova, posebice u kontekstu suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja. Na sastanku se razgovaralo o Socijalnom planu Grada Splita u odnosu na kapacitete usluge smještaja i savjetovanja za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja. Poseban naglasak stavljen je na osnivanje kriznog centra za pomoć žrtvama rodno uvjetovanog nasilja na razini grada i županije Splitsko-dalmatinske. Uz to, razgovaralo se i o sredstvima i projektima s kojima je Grad Split spreman sudjelovati u unapređenju zaštite žrtava nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja. Na sastanku su, uz pravobraniteljicu i gradonačelnika, sudjelovali zamjenik gradonačelnika, Bojan Ivošević, i predstavnice udruge Domine iz Splita - izvršna koordinatorica, Mirjana Kučer, te članica udruge, Petra Sinovčić.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.