Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 24.09.2021.

Intervju pravobraniteljice za HRT – Radio Dubrovnik povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad žena

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za HRT - Radio Dubrovnik povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (22.9.). Pravobraniteljica se osvrnula na službene statističke pokazatelje o nasilju u obitelji koji ukazuju na to da je tijekom prvih osam mjeseci ove godine nastavljen trend pada broja slučajeva prijavljenih počinitelja prekršaja nasilja u obitelji, uz istovremeni nastavak trenda rasta broja svih kaznenih djela koja se najčešće čine nasilničkim ponašanjem u obitelji i između bliskih osoba. Pravobraniteljica se osvrnula i na postojeći pravni okvir te sustav pomoći ženama žrtvama nasilja, kao i općenito na položaj žrtava obiteljskog nasilja. Na kraju je komentirala i ulogu civilnih udruga koje pružaju pomoć ženama žrtvama svih oblika rodno uvjetovanog nasilja.

HRT - Radio Dubrovnik, 12.10.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.