Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Rodno utemeljeno nasilje | 22.09.2021.

Sudjelovanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na komemoraciji

U znak sjećanja na tragičan događaj kada su prije 22. godine tijekom brakorazvodne parnice ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić te stranka Gordana Oraškić, a teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković, održana je komemoracija u zgradi Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Nazočnima su se prigodnim govorima obratili predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednik Europske udruge sudaca Đuro Sessa, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske doc. dr. sc. Marin Mrčela te predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu Petra Kušević Fraculj. 

Tom prilikom istaknuto je da je važno stalno biti svjestan prisutnosti problema nasilja u obitelji te se najsnažnije založiti protiv svakog oblika nasilja, osobito u uvjetima kada je pandemija utjecala na porast nasilja.

Ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova komemoraciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Kristijan Kevešević.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.