Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 19.09.2021.

Izjava pravobraniteljice za Dnevnik HRT-a o porastu kaznenih djela nasilja u obitelji i silovanja za vrijeme pandemije

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za Dnevnik Hrvatske radio televizije u prilogu posvećenom trendovima vezanim uz kriminalna djela tijekom pandemije. U prilogu se naglašava da je u navedenom razdoblju došlo do smanjenja kaznenih djela ubojstva i razbojništva, dok se kod djela silovanja i kibernetičkog kriminala bilježi porast. Pravobraniteljica se u prilogu osvrnula na podatke o porastu kaznenih djela nasilja u obitelji te silovanja, istaknuvši da se vrlo visok udio kaznenog djela silovanja događa među bliskim osobama, najčešće bračnim drugovima, i to između 30 i 50 posto. Što se tiče nasilja u obitelji, naglasila je da ga policija sada češće kvalificira kao kazneno, a ne prekršajno djelo te da porast kaznenih djela nasilja u obitelji može ukazivati na neke druge nedostatke jer žrtve prijavljuju nasilje tek kada ono eskalira, odnosno kada dođe do njegove brutalizacije.

Izjavu pravobraniteljice može se pogledati na sljedećoj poveznici:

Dnevnik2, HRT, 19.09.2021.  

Iz medija:

tportal, 19.09.2021.

seebiz, 19.09.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.