Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 10.09.2021.

Izjava pravobraniteljice u vezi s diskriminacijom žena u finalnoj utrci državnog prvenstva u triatlonu

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za Hrvatsku radioteleviziju u vezi s diskriminacijom žena u finalu državnog prvenstva u triatlonu održanom 11. rujna 2021. Naime, Hrvatski triatlon savez propisao je kako na finalnoj utrci državnog prvenstva u triatlonu pravo nastupa ima 50 muškarca i 30 žena. Pravobraniteljica je naznačila da je, vezano uz navedenu odredbu triatlonskog saveza, zaprimila pritužbu za diskriminaciju na temelju spola, utvrdivši da je riječ o diskriminaciji žena, zbog čega će savez dobiti upozorenje i preporuku o promjeni pravila. Također je naglasila kako institucija Pravobraniteljice na godišnjoj razini zaprima pritužbe vezano za neravnopravnost ili podzastupljenost žena u sportu, neovisno radi li se o sportskim savezima, klubovima, sportskim aktivnostima ili sportskom natjecanju, iz kojih se uočava praksa različitog tretmana žena u sportu u odnosu na muškarce. Konačno, pravobraniteljica je upozorila kako po pitanju rodne nejednakosti u sportu Hrvatska ostvaruje lošije rezultate u odnosu na druge zemlje.

Izjava pravobraniteljice može se pogledati na sljedećoj poveznici:

HRT, 10.09.2021., U finalu državnog prvenstva u triatlonu žene su diskriminirane 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.