Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 09.09.2021.

Izjava pravobraniteljice za emisiju Provjereno Nove TV

Emisija Provjereno, Nove TV, od 09. rujna 2021. bavila se slučajevima žena žrtava seksualnog uznemiravanja. U emisiji je obrađivan slučaj jedne muške osobe koja je zapošljavala ili nudila posao hostesa mladim djevojkama, da bi ih u konačnici seksualno iskorištavao.

Posebno je problematizirano često neprijavljivanje ovakvih prijestupa od strane žrtava. U tom smislu, pravobraniteljica je u svojoj izjavi istaknula kako mali broj prijava za seksualno nasilje proizlazi iz činjenice što žrtve u principu nemaju dovoljno povjerenja u sustav zaštite i učinkovitost progona, kao ni u pravednost kažnjavanja počinitelja. Naglasila je kako u sudskoj praksi postoji trend vrlo blagog kažnjavanja počinitelja za ovu vrst prijestupa, odnosno redovnog puštanja počinitelja da se brane sa slobode, što svakako negativno utječe na odluku žrtve oko prijavljivanja seksualnih delikata.

Osim navedenog, pravobraniteljica je navela kako se žrtve i dalje boje i srame, kako reakcija svoje bliže okoline tako i javnosti koja često staje na stranu počinitelja, optužujući žrtve da lažu i izazivaju muškarce, kao i da sustav zaštite žrtava ne funkcionira niti brzo niti učinkovito.

Zaključno, pravobraniteljica je pojasnila kako svi navedeni čimbenici zajedno rezultiraju malim brojem prijava za prekršaje i kaznena djela seksualnog nasilja te da je potrebno razviti sveobuhvatnu strategiju temeljem koje će se sustav zaštite žrtava i progona počinitelja značajno unaprijediti. 

Snimka emisije nalazi se na sljedećoj poveznici:

Provjereno, Nova TV, 09.09.2021.

Iz medija:

index.hr, 10.09.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.