Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 29.07.2020.

Izjava za Dnevnik Nova TV na temu dekriminalizacije prostitucije

Logo Dnevnik Nova TVPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za prilog Dnevnika Nova TV o dekriminalizaciji prostitucije. Izjavila je da prema važećem zakonodavstvu u Republici Hrvatskoj postoji prekršajna odgovornost samo onih osoba koje se odaju prostituciji, a ne onih koji kupuju seksualne usluge. Osoba koja plaća seksualne usluge može kazneno odgovarati jedino pod uvjetom da joj je bilo poznato da je osoba koja pruža spolne usluge silom, prijetnjom, prevarom, obmanom i sl. na to prisiljena ili navedena od strane druge osobe radi zarade.

Prostitucija je oblik eksploatacije žena i usko je povezana s trgovanjem ljudima. Zato se Pravobraniteljica već dugi niz godina zalaže za švedski model kriminalizacije kupaca usluga i dekriminalizaciju osoba koje pružaju seksualne usluge. Naime, švedski Zakon o kupovini seksualnih usluga (1999) kriminalizira samo kupca usluga, a ne i prodavatelja/icu. Ovim pristupom smanjena je učestalost ulične prostitucije za 60% te je došlo do značajnog smanjenja povezanih vrsta kriminala poput trgovanja ljudima, pranja novca, nasilja i sl.

Snimka priloga dostupna je na poveznici:
„Prostitucija u Hrvatskoj: Hoće li se početi kažnjavati i korisnici usluga prostitutki?“ (Dnevnik.hr, 30.7.2020.)


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.