Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Povjerenstva/Odbori | 14.07.2021.

Sudjelovanje Pravobraniteljice na tematskoj sjednici o međunarodnim migracijama i ljudskim pravima

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na zajedničkoj sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na kojoj se raspravljalo o stanju ljudskih prava i nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj u kontekstu međunarodnih migracija. Pravobraniteljica je u raspravi govorila o nužnosti transparentnog rada državnih institucija nadležnih za pitanje međunarodnih migracija te preuzimanju odgovornosti za svoj rad i eventualno kršenje ljudskih prava migranata/kinja, zaključivši da najveći teret u kontekstu međunarodnih migracija u Republici Hrvatskoj snosi policija. Istaknula je zainteresiranost institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za položaj žena u statusu tražiteljica međunarodne zaštite te žena koje se nalaze pod međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, pogotovo u svjetlu činjenice da žene sve više migriraju zbog nasilja u obitelji, genitalnog sakaćenja i prisilnih brakova. Izrazila je zadovoljstvo zbog sve većeg broja žena kojima se odobrava međunarodna zaštita u Republici Hrvatskoj u odnosu na broj prijava za odobrenjem takvog statusa. Što se tiče izazova integracije žena pod međunarodnom zaštitom u RH, napomenula je da je sustav integracije potrebno nadograđivati i puno više raditi s lokalnom zajednicom te da se poseban izazov nalazi u zapošljavanju i integraciji žena, djevojaka i trudnica koje se nalaze pod međunarodnom zaštitom kao i u razumijevanju njihove zaštite od sekundarne viktimizacije.

Uz pravobraniteljicu, na tematskoj sjednici sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu, Zoran Ničeno, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ivan Vidiš, pučka pravobraniteljica, Tena Šimonović Einwalter, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, ravnateljica Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, Štefica Stažnik, saborski zastupnici/e te predstavnici organizacija civilnog društva i akademske zajednice.  


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.