Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
JAVNA PRIOPĆENJA | 05.07.2021.

Homofobni napadi na sudionike/ce Povorke ponosa u Zagrebu

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je, putem medija te priopćenja Policijske uprave zagrebačke i Zagreb Pride-a, doznala za seriju verbalnih i fizičkih napada na osobe istospolne orijentacije i sudionike/ce 20. Povorke ponosa, koji su se na području Zagreba dogodili tijekom 3. srpnja 2021.

Tim povodom, sukladno svojoj zakonskoj nadležnosti, Pravobraniteljica je zatražila očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova s ciljem provjere koliko ukupno incidenata nasilja se dogodilo te je li ih policija okvalificirala kao zločine iz mržnje počinjene zbog spolnog opredjeljenja, odnosno rodnog identiteta žrtava.

Razlozi za širenje netolerancije i mržnje su višestruki. U Izvješću o radu za 2020. godinu Pravobraniteljica je isticala da je izvještajno razdoblje obilježeno manifestacijama netrpeljivosti prema spolnim i rodnim manjinama. Pojedini događaji tijekom 2020., poput brutalnog napada u Maksimiru, u kojem je su počinitelji žrtvi nanijeli tešku tjelesnu ozljedu na način da su je polili neutvrđenom tekućinom i zapalili ili poput spaljivanja lutaka istospolnih partnera s djetetom na karnevalu u Imotskom, ukazuju na prisutnost homofobije u društvu.

Nedavno istraživanje Agencije EU-a za temeljna prava (FRA) pokazalo je da se 47% ispitanika/ca u Republici Hrvatskoj gotovo nikad ne izjašnjava otvoreno o svojoj istospolnoj orijentaciji. Paralelno s tim, prvi put u zadnjih 10 godina obilježavanja povorke ponosa očito imamo manifestacije nasilja koje je neposredno vezano uz povorku ponosa i istospolnu orijentaciju kao motiv nasilja, što je za svaku osudu. 

To jasno pokazuje da naše društvo još uvijek nije dovoljno inkluzivno u odnosu na spolne i rodne manjine niti dovoljno osuđuje nasilje prema LGBTIQ osobama, što je osnovni razlog zašto se ovakve stvari događaju. Stoga je Pravobraniteljica u svom Izvješću o radu za 2020. dala preporuku za promicanjem tolerancije prema spolnim i rodnim manjinama u svim područjima društvenog života.

Pored toga, Europska komisija je nedavno donijela Strategiju za ravnopravnost LGBTIQ osoba, dok mi trenutno u provedbi nemamo niti jedan nacionalni strateški dokument usmjeren na suzbijanje diskriminacije, što se svakako reflektira i na suzbijanje zločina iz mržnje. Zbog toga je Pravobraniteljica preporučila da je potrebno žurno donijeti Nacionalni plan zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije te prateće akcijske planove.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ovim putem osuđuje sve vrste homofobnog napada na sudionike/ce 20. Povorke ponosa.

 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.