Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Pristup dobrima i uslugama | 02.07.2021.

Usluga e-Prijava životnog partnerstva

U sklopu sustava e-Građani uvedena je nova usluga pod nazivom e-Prijava životnog partnerstva, koja omogućava prijavu namjere sklapanja životnog partnerstva putem interneta.

Riječ je o nastavku procesa digitalizacije i postepenog razvoja usluga u sustavu e-Građani, kojim se uspostavlja analogna usluga e-Prijavi vjenčanja koja je predstavljena tijekom 2020. godine. Ministarstvo pravosuđa i uprave je istovremeno na svojim stranicama objavilo brošuru „e-Prijava životnog partnerstva - Korak po korak“.

Žurna uspostava usluge e-Prijava životnog partnerstva bila je i jedna od preporuka Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u Izvješću o radu za 2020. godinu u svrhu dosljedne provedbe Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.