Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Rodno utemeljeno nasilje | 18.06.2021.

Sudjelovanje na okruglom stolu o rodno uvjetovanom nasilju u organizaciji Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, bila je izlagačica na online okruglom stolu o rodno uvjetovanom nasilju, kojeg je organiziralo Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Okrugli stol je održan kao dio aktivnosti kojima se obilježava međunarodna konferencija Forum Generation Equality (Forum generacijske ravnopravnosti) u organizaciji UN-a i pod zajedničkim predsjedanjem Francuske i Meksika. 

Uvodnu riječ okruglom stolu dao je Yannick Andrianarahinjaka, prvi savjetnik Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, dok je veleposlanica Foruma generacijske ravnopravnosti, Delphine O, putem video prijenosa predstavila Forum.

Pravobraniteljica je u svom izlaganju govorila o inicijativi Femicide Watch, promatračkom tijelu za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena, koje je osnovano 2017. godine na inicijativu pravobraniteljice. Nadalje, referirala se na stanje u Hrvatskoj vezano za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja, nasilja u obitelji i femicida, istaknuvši glavne trendove koji se prvenstveno ogledaju u višegodišnjem kontinuiranom rastu brojki slučajeva rodno uvjetovanog nasilja, nasilja u obitelji i ubojstva žena, i to najčešće nastradalih od strane njima bliskih muškaraca i/ili intimnih partnera. Istaknula je da slučajevima ubojstava žena redovito prethodi nasilničko ponašanje u obitelji i/ili među partnerima na štetu žena i djece. Konačno, istaknula je važnost sustava prevencije u borbi protiv navedenih trendova i u suzbijanju nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja.

Uz pravobraniteljicu, na okruglom stolu su izlagale Françoise Guyot, francuska tužiteljica odgovorna za borbu protiv obiteljskog nasilja pri tužiteljstvu Visokog suda u Parizu, koja je predstavila Zakon o borbi protiv obiteljskog nasilja (Grenelle Anti-violence) i uređaj „Narukvica protiv približavanja“ te „Telefon ozbiljne opasnosti“, Ernestine Ronai, francuska feministkinja zadužena za borbu protiv nasilja u obitelji pri Visokom vijeću za ravnopravnost spolova Francuske republike, koja je prezentirala uređaj zaštitnog naloga i zaštićene mjere potpore, Sunčica Lazanski, psihologinja Médecins du Monde Hrvatska, koja je prezentirala aktivnosti Médecins du Monde u Hrvatskoj i teme rodno uvjetovanog nasilja i tražitelja/ica međunarodne zaštite, Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb, koja je govorila o radu Automne Ženske Kuće i rodno uvjetovanom nasilju nad ženama i djevojčicama, Marijana Senjak iz Ženske sobe, Centra za seksualna prava, koja je predstavila rad Ženske Sobe u području rodno uvjetovanog nasilja s naglaskom na seksualno nasilje protiv žena, te Maja Munivrana s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je dala pregled zakonskog okvira i sudske prakse u području rodno uvjetovanog nasilja u Hrvatskoj. Okrugli stol zaključen je pregledom situacije u Francuskoj, u Hrvatskoj i Bugarskoj u kontekstu pandemije te raspravom o budućoj suradnji u području rodno uvjetovanog nasilja.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.