Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
JAVNA DOGAĐANJA | 17.06.2021.

Sudjelovanje na konferenciji “Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2021.”

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na konferenciji “Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2021.” koja se održala u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini. Konferencija je otvorena uz pozdravne riječi pravobraniteljice, zamjenika direktorice i voditelja odjela za ruralni razvoj i turizam, Denisa Ranogajeca, direktorice  tvrtke  SL  KRAPINA  KONZALTING  d.o.o. i organizatorice konferencije, Snježane Leljak, gradonačelnika Grada Krapine, Zorana Gregurovića, predstavnika suorganizatora konferencije, Darka Varge, predsjednika OKKZŽ, i Josipa Grileca, predsjednika HGK Županijske komore Krapina, te zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije, Jasne Petek kao predstavnice partnera konferencije. 

Uz pozdravnu riječ, pravobraniteljica je održala izlaganje u kojem se posebno osvrnula na rodne stereotipe vezane uz profesije i uloge u obitelji te poteškoće pri usklađivanju poslovnog i obiteljskog života kao jedne od glavnih razloga za slabije sudjelovanje žena u poduzetništvu. Istaknula je da se stanje po pitanju uključenosti žena u poduzetništvo sporo mijenja, unatoč poticajima razvoju ženskoga poduzetništva i nastojanjima da se žene u većoj mjeri uključe u poduzetništvo, iznijevši podatke koji ukazuju na slab rast udjela žena u poduzetništvu u posljednjem desetljeću (u 2019. udio žena u vlasničkoj strukturi trgovačkih društava u Hrvatskoj iznosio je 31,5%, dok je u isključivom vlasništvu žena bilo 22,1% trgovačkih društava). Nadalje, pravobraniteljica je izložila rezultate istraživanja o nejednakoj rodnoj podjeli obiteljskih obveza provedenog u sklopu EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, kojem je Pravobraniteljica bila nositeljica. Pritom je istaknula da postoji izrazita rodna neravnopravnost u obavljanju obiteljskih poslova, posebice rutinskih kućanskih poslova i određenih aktivnosti vezanih uz brigu o djeci, što ima negativan utjecaj na privatni život žena (zdravlje i društveni život), kao i na njihov profesionalni život, te da partnerovo (ne)sudjelovanje u brizi o djeci ima glavni utjecaj na privatni i profesionalni život žene. U tom je kontekstu istaknula činjenicu da je Hrvatska i dalje među državama članicama Europske unije u kojoj muškarci (očevi)  najmanje  koriste  rodiljne  i  roditeljske  potpore, zaključivši da je nužno razviti mjere koje će omogućiti bolju zastupljenost žena u poduzetništvu i na vodećim pozicijama te posebice razviti politike i strategije koje će pridonijeti ravnopravnom angažiranju očeva u roditeljstvu. 

Uz pravobraniteljicu, izlaganje su održale Tea Ban Kotarski iz Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, s temom male poduzetničke akademije, Sanja Šimić iz Hrvatske gospodarske komore, s temom poduzetništva i digitalne ekonomije te digitalne transformacije, na primjerima iz RH, Goran Vukmanić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Krapina, s temom žena na tržištu rada u Krapinsko-zagorskoj županiji, Tamara Horvat iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Krapina, s temom poticaja za samozapošljavanje, zapošljavanje, proširenje poslovanja i ostalih potpora, te Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, koja je govorila o ženama i njihovim ulogama u novim izazovima. 

U sklopu konferencije održana je i rasprava o balansiranju poslovnih i obiteljskih obveza u vrijeme pandemije, prikazu žena u medijima, štetnom utjecaju tradicionalnih spolnih stereotipa u komunikaciji na ravnopravnost žena i muškaraca te istraživanju o indeksu ženskih mogućnosti za 2021., na kojoj su, uz pravobraniteljicu, sudjelovale Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Mira Hercigonja Szekeres, pročelnica Zavoda za informatiku VHZK i Marijana Sopek, vlasnica portala Sjever.hr. 

Konferencija je završena pričama lokalnih uspješnih poduzetnica i žena na vodećim položajima, koje su poslužile kao inspiracija i poticaj ženama za ulazak u poduzetništvo. 

Iz medija:


okzz.hr, 25.06.2021.

Zagorski list, 22.06.2021.

Žene i mediji, 18.06.2021.

zagorje-international.hr, 18.06.2021.

SLkomunikacije, 18.06.2021.

sjever.hr, 17.06.2021.

zagorje.com, 17.06.2021.

kzz.hr, 17.06.2021.

Radio Zlatar, 16.06.2021.

Aktualno.hr, 15.06.2021.

sjever.hr, 15.06.2021.
EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.