Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Reproduktivno zdravlje | 11.06.2021.

Sudjelovanje na okruglom stolu u organizaciji Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na okruglom stolu o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju održanom u Knjižnici Francuskog instituta u Hrvatskoj. Okrugli stol je održan kao dio aktivnosti kojima se obilježava međunarodna konferencija Forum Generation Equality (Forum generacijske ravnopravnosti) u organizaciji UN-a i pod zajedničkim predsjedanjem Francuske i Meksika.

Pravobraniteljica je u svom izlaganju dala pregled stanja u Hrvatskoj, predstavivši glavne izazove s kojima se suočava Hrvatska po pitanju seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja, a koje se može sažeti u dva ključna problemska područja: 1.) dostupnost i kvaliteta zdravstvene skrbi za trudnice i rodilje i 2.) dostupnost zdravstvene usluge prekida trudnoće na zahtjev žene. Posebice je naglasila negativan utjecaj pandemije bolesti COVID-19, istaknuvši rezultate istraživanja Pravobraniteljice i udruge Roda, koji su pokazali da je kriza uzrokovana koronavirusom negativno utjecala na dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga za žene iz područja reproduktivnog zdravlja, te postupanja Pravobraniteljice tijekom pandemije na temelju pritužbi građanki/a. Uz to je istaknula i problem nedostatka ginekoloških timova u Mreži javne zdravstvene službe u djelatnosti zdravstvene zaštite žena na nacionalnoj razini, na kojeg institucija Pravobraniteljice već godinama upozorava. Što se tiče problema dostupnosti zdravstvene usluge prekida trudnoće na zahtjev žene, navela je dvije glavne prepreke koje su u tom smislu u Hrvatskoj već godinama nepromijenjene: 1.) nemogućnost pružanja usluge dijela zdravstvenih ustanova zbog priziva savjesti svih ovlaštenih zdravstvenih djelatnika/ca i 2.) nepokrivanje troška te usluge iz sredstava zdravstvenog osiguranja i visoke cijene cijelog postupka.

Uz pravobraniteljicu, na okruglom stolu su izlagale Sharlen Sezestre, voditeljica međunarodnog zagovaranja u francuskom pokretu Planning Familial (IPPF Francuska), koja je predstavila ulogu IPPF-a i važnost međunarodnog angažmana,  Alexis Rinckenbach, voditelj ureda za europske i međunarodne poslove - Generalna uprava za socijalnu koheziju - Ministarstvo solidarnosti i zdravstva / Ministarstvo nadležno za ravnopravnost spolova, koji je govorio o francuskom angažmanu u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja,  Livia Otal, glavna koordinatorica za Médecins du Monde u Bugarskoj, i Rositsa Kratunkova, službenica za zagovaranje za Médecins du Monde u Bugarskoj, koje su se osvrnule na aktivnosti Médecins du Monde i situaciju u Bugarskoj, Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), koja je govorila o reproduktivnim pravima i izazovima s kojima se suočavaju žene u Hrvatskoj, te Josipa Tukara Komljenović iz Ženske sobe, Centra za seksualna prava, koja izlagala o tjelesnoj autonomiji, seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju iz perspektive Ženske sobe. Uvodnu riječ okruglom stol dao je savjetnik za suradnju Francuskog Veleposlanstva u Hrvatskoj Guillaume Colin, dok je veleposlanica Foruma generacijske ravnopravnosti, Delphine O, putem video prijenosa predstavila Forum i uvođenje koalicije o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju.  

Iz medija:


Žene i mediji, 11.06.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.