Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 10.06.2021.

Gostovanje pravobraniteljice u emisiji HRT-a Otvoreno s temom izmjena Kaznenog zakona

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji HRT-a Otvoreno posvećenoj prijedlogu izmjena Kaznenog zakona s ciljem suzbijanja obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja. Uz pravobraniteljicu, u emisiji su gostovali dr.sc. Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, Sabina Glasovac, saborska zastupnica, dr.sc. Maja Mamula, psihologinja i voditeljica Ženske sobe i prof.dr.sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pravobraniteljica je podržala najavljene promjene Kaznenog zakona, naznačivši da je godinama upozoravala na njihovu nužnost budući da višegodišnje statistike, a posebno prošlogodišnji pokazatelji vezani uz pandemiju bolesti COVID-19, govore da se u području obiteljskog i partnerskog nasilja bilježi porast slučajeva, posebice onih kaznene prirode. Uz to je ukazala na višegodišnje podatke u području femicida koji pokazuju da je preko 50% žena ubijeno od strane muškaraca s kojima su bile u intimnim vezama. Također je naglasila statističke pokazatelje o sudskoj praksi vezano uz slučajeve rodno uvjetovanog nasilja, koji govore da se zbog najčešćeg izricanja niskih kazni ne šalje poruka društvu o neprihvatljivosti rodno uvjetovanog nasilja te se obeshrabruje žrtve na prijavljivanje djela i ne sprječava počinitelje u ponovnom počinjenju tih djela. Što se tiče osvetničke pornografije, pravobraniteljica je naglasila važnost njenog reguliranja kroz Kazneni zakon budući da je riječ o djelu koje ima sve elemente rodno uvjetovanog nasilja, imajući u vidu posljedice takvog djela na žrtvu. Konačno, naglasila je kako je za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja izrazito važna edukacija svih dionika uključenih u odgojno-obrazovni sustav, kao i službenih osoba, ali i cijelog društva o štetnosti seksizama s kojima se svakodnevno susrećemo te o ravnopravnosti spolova kao temeljnoj vrijednosti našeg društva.

Emisiju je uredila i vodila Zrinka Grancarić.

Cijela emisija može se pogledati na sljedećoj poveznici:

HRT, Otvoreno, 10.06.2021.

Iz medija:

Večernji list, 10.06.2021.

T-portal, 10.06.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.