Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Rodno utemeljeno nasilje | 09.06.2021.

Sastanak o aktivnostima Vlade RH u području suzbijanja obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrejem Plenkovićem, dr.sc. Ivanom Malenicom, ministrom pravosuđa i uprave, Josipom Aladrovićem, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, te predstavnicama udruga koje brinu o žrtvama obiteljskoga nasilja. Tema sastanka bile su aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u području suzbijanja obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama te nastavak suradnje s civilnim društvom u tom području. Tom su prigodom resorna ministarstva predstavila izmjene Kaznenog zakona i aktivnosti u okviru kampanje „Empatija sada“. Istaknuto je da će se izmjenama zakona kazneno djelo spolnog uznemiravanja progoniti po službenoj dužnosti, uvest će se novo kazneno djelo kojim će se sankcionirati „osvetnička pornografija“, osnažit će se postojeće sigurnosne mjere te snažnije zaštiti djeca i ranjive skupine kroz propisivanje nezastarjevanja kaznenog progona za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Izmjenama je proširen izraz bliske osobe iz Kaznenog zakona na bivše i sadašnje intimne partnere kako bi se dodatno zaštitile ranjive skupine te se mijenjaju odredbe koje se tiču neprovođenja odluka. Također je najavljeno će se do kraja godine osnovati obiteljski odjeli na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova, da se planira izrada očevidnika počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja, te da će se pristupiti izradi posebnog strateškog dokumenta za suzbijanje seksualnog nasilja.

Pravobraniteljica je podržala je izmjene zakona istaknuvši da je instituciji pravobraniteljice iznimno važno uključivanje u taj proces. Također je iznimno važnim ocijenila prijedlog da se kaznena djela rodno uvjetovanog nasilja i nasilja u obitelji pokreću po službenoj dužnosti te da se proširuje krug bliskih osoba na intimne partnere. Pravobraniteljica je istaknula kako činjenica da su sve izmjene koje su donese u novom Kaznenom zakonu znači da su prihvaćene sve primjedbe na koje je institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova ukazivala posljednjih godina. 

Iz medija:

HRT, 09.06.2021.

Glas Slavonije, 09.06.2021.

24sata, 09.06.2021.

Telegram, 09.06.2021.

Jutarnji list, 09.06.2021.

rtl.hr, 09.06.2021.

Nacional, 09.06.2021.

Dnevnik.hr, 09.06.2021.

Novi list, 09.06.2021.

T-portal, 09.06.2021.

Glas Istre, 09.06.2021.

net.hr, 09.06.2021.

PolitikaPlus, 09.06.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.