Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
OCD | 08.06.2021.

Multidisciplinarni sastanak o programima prevencije seksualnog nasilja

Projekt SNEP 2, Ženska soba logoŽenska soba - Centar za seksualna prava organizirala je multidisciplinarni sastanak o programima prevencije seksualnog nasilja, a povodom novog projekta „SNEP 2 – Junior“ („Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program 2 – Junior), čija provedba je započela početkom ove godine. Izlaganja su održale Lana Petö Kujundžić (Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež), Maja Mamula (Ženska soba), Gordana Filipović (Pravobranitelj/ica za djecu), Alma Rovis Brandić (Agencija za odgoj i obrazovanje), Nataša Bijelić (CESI), Jelena Tomić (Hrabri telefon), Silvija Stanić (Udruga roditelja Korak po korak) i Tajana Šarić (Obrtnička škola Osijek). 
 
Europski projekt „SNEP 2 – Junior“ provodi se u okviru REC programa Europske komisije „Prevencija i borba protiv svih oblika nasilja nad djecom, mladima i ženama“ u razdoblju od 24 mjeseca (1.2.2021.-31.1.2023.). Projekt ima vrijednost 472.090,42 eura, nositeljica projekta je Ženska soba, a partneri na projektu su Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, OŠ ”Kantrida” Rijeka, OŠ Bedekovčina, OŠ ”Slava Raškaj” Ozalj, OŠ ”Antun Mihanović” Slavonski Brod, OŠ Veruda Pula, OŠ Matka Laginje Zagreb, Rape Crisis Network Ireland i Change Attitude (Švedska).  Opći cilj projekta je prevencija seksualnog nasilja nad djecom.
 
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podržala je prvi SNEP projekt Ženske sobe, koji se provodio u razdoblju od 2018. do 2020. godine, a podršku novom projektu SNEP 2 na današnjem sastanku pružio je savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić. U nacionalnom odgojno-obrazovnom sustavu izostaje sustavna edukacija te je stoga provedba ovakvih projekata od izuzetne važnosti, pogotovo uzimajući u obzir da je seksualno nasilje u području obrazovanja još uvijek velikim dijelom tabu tema o kojoj se nedovoljno govori. O tome svjedoče brojne pritužbe na spolno uznemiravanje na visokim učilištima koje Pravobraniteljica zaprima u posljednje vrijeme, a koje su podnesene tek nakon pokretanja regionalne kampanje #nisamtražila. Neke od tih pritužbi odnose se na slučajeve spolnog uznemiravanja koje je trajalo duže vremensko razdoblje i do sada nije bilo prepoznato, prijavljeno i(li) procesuirano. Zbog takvih slučajeva iznimno je važno raditi na prevenciji svih oblika seksualnog nasilja u smislu edukacije, osvještavanja i osnaživanja djece i mladih na svim obrazovnim razinama.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.