Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
ANALIZE/ISTRAŽIVANJA | 31.03.2021.

Rezultati istraživanja „Ravnopravnost spolova i nasilje u rukometu mladih“

Rukomet - golPravobraniteljica za ravnopravnost spolova je u suradnji s doc. dr. sc. Zrinkom Greblo Jurakić (voditeljica istraživanja) i Hrvatskim rukometnim savezom provela istraživanje „Ravnopravnost spolova i nasilje u rukometu mladih“ te ovim putem objavljuje sažetak rezultata istraživanja (u privitku).

Ciljevi istraživanja: 1) utvrditi koliko često su mladi sportaši i sportašice izloženi negativnim stereotipima te ispitati doživljaj rodne ravnopravnosti između mladića i djevojaka koji treniraju isti sport; 2) utvrditi zastupljenost različitih oblika nasilnog ponašanja u sportu mladih. Uzorak je činilo 522 ispitanika/ce (289 M i 233 Ž) - mlade rukometašice i rukometaši u dobi 14-17 godina iz svih dijelova Hrvatske.

S obzirom na opširnost i složenost cjelokupne problematike, a budući da do sada u ovom području do sada nisu objavljivana slična istraživanja, autorice istraživanja odlučile su cjelovite rezultate objaviti u opsežnom radu koji će biti izdan u formi znanstvene knjige. Znanstvena knjiga bit će objavljena u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Rad je trenutno u postupku recenzije te ćemo ga po završetku procedure objaviti na našim mrežnim stranicama.

Na ovu temu bi u stručnom časopisu Revija za sociologiju također uskoro trebao biti objavljen znanstveni članak „Ženski sport nije pravi sport“, što ćemo također objaviti na našim mrežnim stranicama.

Rezultati istraživanja "Ravnopravnost spolova i nasilje u rukometu mladih" - sažetak


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.