Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 01.06.2021.

Intervju pravobraniteljice za časopis Udruga

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za lipanjski broj časopisa Udruga. U intervjuu se osvrnula na pomake u području ravnopravnosti spolova u posljednjih 10 godina, utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na rad institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ostvarenja u području ravnopravnosti spolova te na djelovanje ekstremnog konzervativizma na položaj i prava žena u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Također je dala ocjenu rada udruga koje se bave problemima žena u Hrvatskoj te zakonodavnih rješenja i sudske prakse u vezi silovanja i spolnog uznemiravanja žena na radnom mjestu. Istaknula je dugogodišnju suradnju s europskim institucijama u poboljšanju rodne ravnopravnosti i smanjivanju diskriminacije te izazove vezano uz usklađivanje privatnih i poslovnih obveza žena i poduzetnica. Konačno, prokomentirala je potencijalne učinke ukidanja radne nedjelje u Hrvatskoj na radnice te glavna područja djelovanja Pravobraniteljice u narednom razdoblju. 

Intervju je dostupan na sljedećoj poveznici:

Časopis Udruga, 01.06.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.