Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Državna tijela | 01.06.2021.

Predstavljena kampanja ''Zaustavimo nasilje nad ženama i u obitelji''

Kampanja Zaustavimo nasilje nad ženama (foto)Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nacionalnu medijsku kampanju pod nazivom "Zaustavimo nasilje nad ženama i u obitelji". Kampanja je dio projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i u obitelji-za nasilje nema opravdanja“ kojeg Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MRMSOSP) provodi u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa i uprave te Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima.

Ministar Aladrović je uvodno istaknuo kako se pandemija odrazila na povećanje nasilja u obitelji, pri čemu su u 85% slučajeva žrtve žene, dok su mjere ograničenog kretanja otežavale prijavljivanje nasilja. Ukazao je na nužnost ulaganja dodatnih sredstava radi osiguranja bolje zaštite žrtava nasilja u obitelji te istaknuo da je MRMSOSP u proteklih godinu dana dodijelilo 6 ugovora za sigurne kuće u županijama gdje su dosad bila uspostavljena privremena skloništa te krajem 2020. godine dodijelilo 3 milijuna kuna udrugama koje aktivno sudjeluju u prevenciji i pružanju podrške ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja.

Istaknuo je da je pred nama razdoblje podizanja svijesti o problematici nasilja u obitelji u odnosu na širu javnost, te se s tim ciljem pokreće kampanja „Zaustavimo nasilje nad ženama i u obitelji“ koja će kroz 3 faze tijekom godine osvještavati javnost o važnosti prijavljivanja nasilja u obitelji.

Državna tajnica Margareta Mađerić ukazala je da kampanja, čija je vrijednost preko milijun kuna, ima za cilj senzibilizaciju opće i stručne javnosti o štetnosti nasilja u obitelji te naglašavanje važnosti prevencije i pravovremene reakcije. Pored uspostave nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broju 116006 te medijske kampanje koja se danas pokreće, državna tajnica Mađerić je istaknula da projekt predviđa aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka i unaprjeđenje međuresorne suradnje u području prevencije i zaštite od nasilja u obitelji.

Ispred Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, predstavljanju kampanje prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice Kristijan Kevešević.

Video materijali kojima se provodi kampanja dostupni su na sljedećim poveznicama:
https://www.youtube.com/watch?v=bS5Nhtx16iM i https://www.youtube.com/watch?v=db53HRULnhY.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.