Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
JAVNA PRIOPĆENJA | 19.06.2020.

Javno priopćenje pravobraniteljice povodom službenog početka izborne promidžbe

Logo izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 5.7.2020.Povodom službenog početka izborne promidžbe, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, podsjeća sve sudionike/ce izbora, medije i javnost da je prije službenog početka izbora (27. svibnja 2020. i 2. lipnja 2020.) putem javnih priopćenja uputila svoj poziv svim strankama, kandidatima i kandidatkinjama i ostalim sudionicima/ama izborne kampanje da vode računa o načinu na koji će komunicirati s javnošću i s kandidatima kandidatkinjama drugih stranaka. Pravobraniteljica još jednom naglašava da su političari i političarke javne osobe koje svojim djelovanjem postavljaju standarde javnog komuniciranja te svojim ponašanjem i izražavanjem daju primjer drugima te imaju veću društvenu odgovornost kada se radi o neprihvatljivom promicanju rodnih stereotipa, seksizma ili bilo koje druge vrste diskriminirajućih poruka temeljem spola, bračnog i obiteljskog statusa i spolne orijentacije.

Pravobraniteljica je nakon raspisivanja izbora podsjetila političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje kandidacijskih lista, kao i ostale dionike uključene u izborni proces, na obvezu poštivanja načela ravnopravnosti spolova i  uravnoteženu zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. 

Pravobraniteljica će u okviru odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova iz pozicije neovisnog i samostalnog tijela pratiti izbornu kampanju, ali u skladu s obvezom da djeluje na nepristran način, tijekom izbornog procesa Pravobraniteljica neće istupati s upozorenjima i preporukama prema bilo kojoj stranci ili pojedincu/ki, veći će po završetku izbora, kao i do sada, napraviti analizu izborne kampanje iz aspekta poštivanja načela ravnopravnosti spolova. 

Za sve nepravilnosti vezano uz izborni proces nadležno je Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske sukladno odredbama Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske (NN 44/06 i 19/07).

Višnja Ljubičić, dipl.iur.

pravobraniteljica za ravnopravnost spolova


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.