Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
PREDAVANJA | 27.05.2021.

Održano predavanje o transrodnim osobama na Školi za medicinske sestre

Fotografija polaznica/ka i predavačaU okviru projekta "Ujedinjeni u različitosti", danas je na Školi za medicinske sestre na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu održano predavanje o ovlastima i nadležnostima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, spolnoj diskriminaciji, pravima transrodnih osoba, kao i o zakonodavnom okviru u Republici Hrvatskoj koji regulira ostvarenje prava osoba drugačijih seksualnih orijentacija i rodnih identiteta.. 

U okviru predavanja, pravni savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović predstavio je polaznicama i polaznicima  Škole ovlasti i nadležnosti Institucije pravobraniteljice kao i iskustva rada po pritužbama transrodnih osoba te preporuke za unapređenje položaja i prava ove rodne manjine u RH.

Pravni savjetnik predstavio je polaznicima i trenutni ustavno-pravni i zakonodavni okvir za ostvarenje i zaštitu prava transrodnih osoba u RH te preostale neriješene probleme s kojima se pripadnici ove rodno-manjinske skupine i dalje susreću ističući posebno diskriminaciju u pružanju zdravstvenih usluga kao trenutno najveći problem ove populacije u RH.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.