Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Ostalo | 26.05.2021.

Održan sastanak na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru

Logo Veleučilišta Lavoslav RužičkaPravobraniteljica se danas sastala s dekanom Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru, gospodinom Željkom Sudanićem i profesoricom Danijelom Romić. Povod sastanku bio je poziv resornog ministra i dopis Pravobraniteljice upućen svim fakultetima i veleučilištima u Republici Hrvatskoj da revidiraju svoje interne propise vezane uz spolno uznemiravanje te da iste usklade s nacionalnim zakonodavnim okvirom s ciljem učinkovitog disciplinskog kažnjavanja počinitelja spolnog uznemiravanja na obrazovnim institucijama kao i zaštite žrtava.

Na sastanku se razgovaralo o inicijativi #nisamtražila, s naglaskom na slučajeve spolnog uznemiravanja u obrazovnom sustavu. Dogovorena je daljnja suradnja s Institucijom pravobraniteljice koja će uključivati predavanja i edukacije o provedbi ustavnog načela ravnopravnosti spolova, Zakona o ravnopravnosti spolova te o primjeni najboljih praksi i postupanja u slučajevima spolnog uznemiravanja. 
 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.