Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 10.05.2021.

Izjava za portal "Žene i mediji" o načelu ravnopravnosti spolova na lokalnim izborima 2021.

Žene i mediji logoPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za portal "Žene i mediji" o aktualnim lokalnim izborima iz perspektive načela ravnopravnosti spolova. Komentirala je zastupljenost kandidatkinja i kandidata na listama te razinu poštivanja odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova od strane predlagatelja kandidacijskih lista s naglaskom na regionalne razlike.

Kvota od najmanje 40% zastupljenosti svakog spola nije poštivana na 315 lista od ukupno 2462, što iznosi 13%. To je za nijansu manji postotak u usporedbi s prethodnim lokalnim izborima (2017.) kada 14% lista nije bilo sastavljeno u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova. Ukupan udio kandidatkinja i kandidata također je vrlo sličan podacima s prošlih lokalnih izbora – na ovim izborima na kandidacijskim listama zastupljeno je 43% žena i 57% muškaraca (na prošlim izborima omjer je bio 42% Ž – 58% M). 

Najlošije po pitanju poštivanja kvote stoji Dubrovačko-neretvanska županija s 27% lista na kojima nije poštivana kvota, zatim slijede Splitsko-dalmatinska s 25%, Zadarska s 24% i Vukovarsko-srijemska s 21% lista. Prve tri navedene županije su i na prošlim lokalnim izborima bile pri vrhu s najviše lista koje su kršila kvota. Na ovim izborima kvota se najmanje kršila u Krapinsko-zagorskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koje su imale manje od 4% kandidacijskih lista bez kvote. 

Izjava je objavljena u članku "Lokalni izbori 2021. - Kvote o zastupljenosti spolova - korist ili problem?".


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.