Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 09.05.2021.

Pravobraniteljica dala izjavu za Jutarnji list povodom Majčinog dana

Povodom Majčinog dana (koji se ove godine obilježava u nedjelju 9. svibnja), Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za Jutarnji list u kojoj se osvrnula na položaj žena i majki na tržištu rada. Pravobraniteljica je ukazala kako se na području rada i zapošljavanja životna dob i majčinstvo i nadalje pokazuje kao prepreka prilikom zapošljavanja i napredovanja žena. Poslodavci očekuju da je žena ta koja će, kad osnuje obitelj, biti teret poslovanju, financijski teret ili teret izbivanja s posla u trenutku odlaska na rodiljni dopust i ostvarivanja prava proizašlih iz majčinstva. Također, Pravobraniteljica je ukazala kako je Republika Hrvatska i dalje među državama članicama Europske unije u kojoj muškarci (očevi) najmanje koriste rodiljne i roditeljske potpore. Problematici položaja žena i majki na tržištu rada, kao i usklađivanju privatnog i poslovnog života, Pravobraniteljica je posvetila pažnju i u svojem Izvješću o radu za 2020. godinu.

Izjava se može pronaći na sljedećoj poveznici:

Jutarnji list, 09.05.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.