Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 11.05.2021.

Izjava za Jutarnji list o provedbi prekršajnih sankcija protiv političkih stranaka

Jutarnji list logoPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za Jutarnji list na temu provedbe prekršajnih sankcija protiv političkih stranaka i drugih ovlaštenih predlagatelja kandidacijskih lista koji na lokalnim izborima liste nisu sastavljali u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova.

Nastavno na novinarski upit, Pravobraniteljica je ukazala da je u svom Izvješću o radu za 2020. godinu objavila posljednje podatke kojima raspolaže na tu temu, međutim oni nisu cjeloviti. Također je podsjetila na analizu koju je provela i objavila u Izvješću o radu za 2018. godinu. Rezultati te analize pokazali su da se članak 35. Zakona o ravnopravnosti spolova provodi otežano, sporo, parcijalno i nedosljedno.

Izjava je objavljena u člancima "HDZ, HSS i HSLS kažnjeni jer na listi za Crikvenicu nisu imali 40% žena" (8.5.2021.) i "HDZ ne mani za kaznu: u zagrebu od 47 kandidata samo 13 žena" (11.5.2021.).


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.