Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 07.05.2021.

Izjava za Slobodnu Dalmaciju - Zadar o poštivanju kvote na lokalnim izborima 2021.

Zadarski.hr logoPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za Slobodnu Dalmaciju (dopisništvo Zadar) na temu poštivanja izborne kvote na području Zadarske županije na aktualnim lokalnim izborima.

Pravobraniteljica je istaknula da od 124 kandidacijske liste u Zadarskoj županiji, njih 30 nije sastavljeno u skladu sa odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova, što iznosi 24%. Radi se o postotku koji je znatno veći od nacionalnog prosjeka od 13%. Na ovim lokalnim izborima Zadarska županija je, pored Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske, županija koja ima najlošiju situaciju o tom pitanju. To je, nažalost, nastavak loše prakse s prošlih lokalnih izbora (2017.), kada je taj postotak za Zadarsku županiju također bio vrlo visok (25%). Zadarska županija je jedna od pet županija u RH koje još nisu potpisnice Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, čija je osnovna svrha upravo poticanje ravnopravnosti spolova u području političke participacije na lokalnoj razini.

Na nacionalnoj razini, od 2462 kandidacijske liste za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, 315 (13%) nije u skladu sa Zakonom. Žene su u nepovoljnom položaju na svim razinama i vrstama upravljačkih pozicija u hrvatskom društvu, pa tako i u području donošenja političkih odluka. Na prošlim lokalnim izborima izabrano je 24% žena, a na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima izabrano je 23% žena. Velik dio odgovornosti za takvu situaciju snose političke stranke.

Izjava je objavljena u članku "Četiri liste u Zadarskoj županiji nemaju nijednu ženu među kandidatima, a čak 30 lista ima manje žena od zakonskog minimuma: Hoće li platiti kaznu?". Vijest je prenio i portal ezadar: "Na pojedinim listama nema niti jedne žene".


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.