Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Regionalna i međunarodna | 23.04.2021.

Sudjelovanje na 21. regionalnom zasjedanju Europskog parlamenta mladih "Karlovac 2021"

European youth parliament Croatia logoU razdoblju od 23. do 25. travnja 2021. održano je 21. regionalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih "Karlovac 2021". Događaj je organizirao Europski parlament mladih Hrvatske (EPMH), koji djeluje kao dio međunarodne organizacije Europski parlament mladih (EYP), a namijenjen je srednjoškolskoj i studentskoj populaciji. EYP djeluje u 40 zemalja Europe s ciljem edukacije mladih o aktualnim problemima u Europi, uključujući teme koje se tiču ljudska prava.

Na poziv organizatora, Pravobraniteljica se uključila u rad ovog virtualnog seminara u ulozi savjetodavnog stručnjaka. U skladu s programom seminara, savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić je prvog dana događanja (23. travnja) održao izlaganje u kojem je govorio o nadležnostima i radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, sustavu zaštite ljudskih u Europskoj uniji, ravnopravnosti spolova i rodnim stereotipima u obrazovanju te reproduktivnom zdravlju i pravima žena s naglaskom na poteškoće vezano uz ostvarivanje prava na prekid trudnoće u Hrvatskoj. Na ovaj događaj s međunarodnim sudjelovanjem prijavljeno je 90 sudionika/ca.

Više informacija o događaju dostupno je na službenoj stranici seminara i na Facebook stranici Europskog parlamenta mladih Hrvatske.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.