Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Regionalna i međunarodna | 21.04.2021.

Sudjelovanje na konferenciji "Women’s Contribution to Peace and Security: Lessons Learned and Challenges Ahead"

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sudjelovala je na konferenciji o doprinosu žena miru i sigurnosti pod nazivom „Women’s Contribution to Peace and Security: Lessons Learned and Challenges Ahead“, koju je u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Američko-jadranskom poveljom, 21. travnja 2021. godine, organiziralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u suradnji s Ministarstvom obrane.

Tijekom konferencije, ministri i drugi visoki predstavnici ministarstava vanjskih poslova ili obrane država članica Američko-jadranske povelje (tzv. članice A-5) te nacionalni i međunarodni eksperti prezentirali su postignuća i razmijenili međusobna iskustva na području provedbe Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda - "Žene, mir i sigurnost".

Zamjenik pravobraniteljice Kristijan Kevešević je istaknuo važnost uloge Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja u Republici Hrvatskoj prati implementaciju Nacionalnog akcijskog plana provedbe Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti, te srodnih rezolucija, za razdoblje od 2019. do 2023. godine (NAP II). Također je ukazao na okolnost da, u svrhu učinkovite provedbe Rezolucije 1325, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, u partnerstvu s CESI - Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te uz podršku Ministarstva obrane, provodi međunarodni projekt pod nazivom „Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske - Strengthening and supporting women in the army force and in the peace missions of the Republic of Croatia”, koji je financiran od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država (State Department). 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.