Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Radnica - Rodna jednakost u svijetu rada | 12.04.2021.

Održan partnerski sastanak u sklopu međunarodnog projekta "Radnica – rodna jednakost u svijetu rada"

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je sastanak s predstavnicama Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u sklopu partnerstva na međunarodnom projektu „Radnica – Rodna jednakost u svijetu rada“, kojeg CESI provodi u partnerstvu s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, marketinškom agencijom Señor iz Zagreba i najstarijom islandskom organizacijom za ženska prava IWRA – Icelnadic Women's Rights Association, s ciljem rješavanja nejednakog i diskriminatornog položaja žena u svijetu rada. Projekt se provodi od 1.1.2021. do 28.02.2023., te je financijski podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima koje su se provodile od početka projekta te su se dogovorili daljnji koraci vezani uz nadolazeće projektne aktivnosti, posebice uz aktivnosti rodne analize zakonodavnog okvira i politika vezano uz položaj žena na tržištu rada i radnome mjestu. 

Uz pravobraniteljicu, na sastanku su sudjelovali Mladenka Morović, rukovoditeljica Službe za opće poslove, i Josip Šipić, savjetnik za programe i fondove Europske unije (EU) i srodne međunarodne oblike financiranja i suradnje, dok su  udrugu CESI predstavljale Anamarija Tkalčec i Lana Kučer


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.