Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Međunarodni projekti | 12.04.2021.

Međunarodna konferencija u okviru projekta HELPLINE

U organizaciji udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. održana je on line završna međunarodna konferencija u okviru projekta How Expertise Leads to Prevention, Learning, Identification, Networking and Ending Gender Based Violence (HELPLINE) financiranog sredstvima iz Rights, Equality and Citizenship programa Europske unije, a sufinanciranog sredstvima Grada Zagreba i Ureda za udruge Vlade RH. Cilj projekta je pružiti zaštitu i podršku ženama žrtvama nasilja promovirajući multidisciplinarni pristup problemu, a projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH, Policijskom akademijom, Pravosudnom akademijom i Institutom za obitelj i društvena istraživanja iz Slovačke, a uz potporu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.
 
Na konferenciji su izmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse stručnjaka/kinja koji se bave rodno uvjetovanim nasiljem u Europi, a posebice vezano uz pokretanje i rad nacionalnih SOS telefonskih linija za pomoć ženama žrtvama nasilja. U tom smislu predstavljeni su primjeri iz Austrije i Slovačke, a koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Maja Štahan predstavila je iskustva iz Hrvatske. Konferenciju je pratila i savjetnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Martina Krnić, koja je kroz pitanja ukazala na važnost financiranja sigurnih kuća za žrtve obiteljskog nasilja, potrebu kontinuirane edukacije stručnih djelatnika/ica za problematiku rodno uvjetovanog nasilja i rad sa žrtvama toga oblika nasilja, kao i na važnost provođenja medijskih kampanji u cilju osvještavanja i senzibiliziranja javnost za ove oblike nasilja.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.