Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 31.03.2021.

Gostovanje u emisiji o ravnopravnosti spolova "Iza zavjese"

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji o ravnopravnosti spolova „Iza zavjese“ Radio Ogulina. Pravobraniteljica je ukratko predstavila rad institucije i relevantne statističke pokazatelje, a osvrnula se i na problematiku spolnog uznemiravanja koja je u posljednje vrijeme aktualna kroz razne građanske inicijative. Pravobraniteljica je ukazala i na problematiku obiteljskog nasilja, posebice za vrijeme specifičnih epidemioloških okolnosti u kojima je došlo do značajnijeg porasta tog oblika nasilja, kao i na potrebu osnaživanja žrtava. Komentirala je i položaj žena na tržištu rada gdje životna dob i majčinstvo i dalje ostaju glavni izazovi rodne diskriminacije. Također, Pravobraniteljica se osvrnula i na pitanje zaštite reproduktivnih prava žena, a posebice vezano uz zdravstvenu uslugu prekida trudnoće.

Snimka intervjua dostupna je na sljedećoj poveznici:

Radio Ogulin, Iza zavjese, 31.03.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.