Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Ostalo | 26.03.2021.

Sudjelovanje na video konferenciji „Žene i COVID-19: rodna ravnopravnost u doba krize“

Konferencija Žene i COVID logoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je uvodni govor na video konferenciji „Žene i COVID-19: rodna ravnopravnost u doba krize“ kojeg je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz organizacijsku podršku Poslovnog dnevnika. Događaj je organiziran s  ciljem podizanja razine svijesti o utjecaju koronavirusa na rodnu ravnopravnost u društvu, a poseban je naglasak stavljen na pitanja nasilja i zlostavljanja u obitelji i profesionalnim sredinama te na položaj žena na tržištu rada. 

Pravobraniteljica je u svom govoru podržala izvješće Europske komisije o rodnoj ravnopravnosti u EU koje pokazuje da su problemi u području ravnopravnosti spolova s kojima se države članice suočavaju zbog pandemije bolesti COVID-19 vrlo slični. U tom kontekstu istaknula je da najnoviji službeni podaci za Hrvatsku u 2020. svjedoče nastavku rasta broja počinjenih kaznenih djela u obitelji i među bliskim osobama, pri čemu je najveći skok evidentiran kod kaznenih djela nasilja u obitelj, gdje su žene žrtve u većini slučajeva. Značajan porast bilježi se i kod ubojstava, gdje je, u komparaciji s 2019., vidljiv skok, i to skoro u oba ključna parametra - u broju ukupno ubijenih žena i u broju žena ubijenih od strane bivših ili sadašnjih intimnih partnera. 

Što se tiče utjecaja bolesti COVID-19 na položaj žena na tržištu rada u Hrvatskoj, Pravobraniteljica je naglasila da su žene bile najpogođenije s obzirom na njihovu nadzastupljenost u sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom – maloprodaji, ugostiteljstvu, medicinskoj skrbi i njezi. Također, mjere lockdowna dovele su do povećanja neplaćenog rada žena i osobitih poteškoća s usklađivanjem poslovnih i obiteljskih obaveza, pogotovo u slučaju majki s djecom mlađom od 12 godina. Nadalje, evidencija HZZ-a je ukazala da je početak krize korespondirao s povećanjem uvjetovanih otkaza i isteka ugovora o radu na određeno, pri čemu su žene bile znatno pogođenije. Navedeni indikatori ukazuju da je pandemija COVID-19 imala izrazito negativan utjecaj na položaj žena na tržištu rada. 

Pravobraniteljica je zaključila da su epidemiološke mjere dovele do osnaživanja pojedinih društvenih problema koji će imati dalekosežne posljedice na postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca, no da pandemija ne smije postati alibi za marginaliziranje pitanja ravnopravnosti. 

Na video konferenciji su, uz Pravobraniteljicu, govorile i Franka Perković Gamulin, dekanica ADU, Zlatica Štulić, dopredsjednica ženske sekcije SSSH, Silvia Vuković, psihologinja u Domu za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja „Duga-Zagreb“, Maja Šeparović Lisak, dr. med, specijalist psihijatar iz Zavoda za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja KBC Zagreb, Sabina Glasovac, potpredsjednica Sabora, Helena Schmidt, partnerica u Deloittevom odjelu poreznog savjetovanja i voditeljica SheXO kluba, Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i Zvjezdana Bogdanović, zamjenica koordinatora Povjerenstva za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina, Ministarstvo rada,mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iz medija:

metro-portal.hr, 30.03.2021.

Večernji list, 29.03.2021.

Focus, 29.03.2021.

civilnodruštvo.hr, 29.03.2021.

Startnews.hr, 29.03.2021.

Total Croatia News, 28.03.2021.

Sjever.hr, 27.03.2021.

Grabancijaš, 27.03.2021.

T-portal, 26.03.2021.

Slobodna Dalmacija, 26.03.2021.

Dnevnik.hr, 26.03.2021.

Glas Istre, 26.03.2021.

 


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.