Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
JAVNA PRIOPĆENJA | 07.03.2020.

Reagiranje na izjavu predsjednika SDP-a o ženama u politici

Logo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolovaPovodom izjave predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Davora Bernardića za HINA-u, koju su prenijeli mediji, Pravobraniteljica ovim putem želi ukazati na implikacije načina na koji je u toj izjavi okarakteriziran položaj žena u politici. Prema medijskim napisima, predsjednik SDP-a je, obrazlažući činjenicu da među imenovanim koordinatorima/cama izbornih jedinica te stranke nema nijedne žene, izjavio: "Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu”. Pojasnio je da je takvo stanje posljedica malog broja žena te političke stranke u Hrvatskom saboru i tijelima stranke.

U odnosu na navedeno, Pravobraniteljica ukazuje na činjenicu da političke stranke od donošenja prvog Zakona o ravnopravnosti spolova 2003. godine imaju dužnost raditi na poticanju većeg uključivanja žena u svoje strukture, upravo iz razloga da ne bi dolazilo do situacija u kojima pri imenovanju na više položaje u hijerarhiji nedostaju kadrovska rješenja. Zabrinjavajuće je da, gotovo 17 godina nakon stupanja na snagu te zakonske obveze, o ravnopravnom konkuriranju žena za pozicije u političkoj stranci, njezin predsjednik govori u kontekstu eksperimentiranja. Time se šalje poruka javnosti da žene uistinu nisu jednako sposobne preuzeti odgovorne pozicije u politici.

Pravobraniteljica je upoznata s afirmativnim aktivnostima dotične političke stranke po pitanju poticanja značajnijih uloga žena u politici te pozdravlja najavu njezinog predsjednika da će ta stranka na sljedećim parlamentarnim izborima primjenjivati zip sistem na kandidacijskim listama. Međutim, bez obzira na to, ovom prilikom nam je dužnost naglasiti važnost izbjegavanja navedenih opservacija o ženama kojima se implicira da one ne mogu biti jednako pouzdane kandidatkinje za odgovorne položaje u političkim strankama kao muškarci.

Pravobraniteljica godinama upozorava na nepovoljan položaj žena u politici. Zastupljenost žena i dalje nije na zadovoljavajućoj razini, djelomično i zbog izostanka stvarne volje za promjenom postojećeg stanja u kojem je politika dominantno muško područje djelovanja. Odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08 i 69/17) čija svrha je povećanje zastupljenosti žena u politici, ne provode se ili se provode otežano i parcijalno, a Pravobraniteljica ne zaprima izvješća DORH-a o provedbi prekršajnih sankcija protiv predlagatelja kandidacijskih lista koji na izborima ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova. Istovremeno, udio žena u tijelima političkog odlučivanja u Hrvatskoj u pravilu je daleko od zakonski propisanih normi.

Ovim putem Pravobraniteljica još jednom poziva sve političke stranke da rade na promicanju ravnopravnosti spolova u svojim stranačkim strukturama, te da posebnu pozornost obraćaju na poruke kakve šalju javnosti o položaju žena u politici.

Iz medija:

dnevnik.hr, 7.3.2020. - NOVA TV

RTL Danas, 7.3.2020.

N1 TV, 7.3.2020.

Nacional, 7.3.2020.

Otvoreno.hr, 8.3.2020.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.