Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
OCD | 16.03.2021.

Sastanak s predstavnicima udruge Zagreb Pride

Zagreb Pride logoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je sastanak s predstavnicima udruge Zagreb Pride na temu međusobnih aktivnosti vezanih uz zaštitu i promicanje prava spolnih i rodnih manjina.

Tijekom sastanka, predstavnici Zagreb Pride-a prezentirali su osnovne podatke o kršenju prava u 2020. godini te izvijestili Pravobraniteljicu o poteškoćama s kojima su se recentno susretali pripadnici spolnih i rodnih manjina. Također, najavili su niz aktivnosti povodom obilježavanja 20. godišnjice povorke ponosa u Zagrebu.  

Pravobraniteljica je izložila osnovne aspekte na kojima će u naredno vrijeme biti fokus djelovanja na području spolnih i rodnih manjina, osobito u odnosu na Strategiju Europske unije za ravnopravnost LGBTIQ osoba 2020.-2025., te naglasila da su u analizama za potrebe izrade novog Izvješća o radu, između ostalog, korišteni i podaci iz istraživanja Zagreb Pride-a „Brutalna stvarnost II“. Zaključno, iskazala je otvorenost za daljnju međusobnu suradnju u zaštiti i promicanju prava spolnih i rodnih manjina.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.