Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 13.03.2021.

Pravobraniteljica za AlJazeeru o raznim područjima vezanim uz ravnopravnosti žena i muškaraca

Logo Al JazeeraPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, povodom Međunarodnog dana žena dala je intervju za Al Jazeeru u kojem se osvrnula na društveni položaj, institucionalni tretman te ulogu žena u Hrvatskoj danas. Govorila je o položaju žena na tržištu rada, dvostrukom opterećenju zaposlenih žena i neplaćenom radu, o dobi i majčinstvu kao najvećim preprekama ženama prilikom zapošljavanja, o rodnom jazu u plaćama i mirovinama, o podzastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama i mjestima gdje se donose odluke usprkos toga što čine većinu visokoobrazovanog kadra, o rodno utemeljenom nasilju, o seksizmima i spolnim stereotipima koji nanose štetu i ženama i muškarcima. Usporedila je i situaciju u RH s drugim zemljama.

Al Jazeera, 13.3.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.