Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
JAVNA PRIOPĆENJA | 15.03.2021.

Sud potvrdio odluku Pravobraniteljice o diskriminaciji rukometne sutkinje

Županijski sud u Rijeci logoŽupanijski sud u Rijeci je pravomoćnom presudom (26. 1. 2021.) utvrdio da je Hrvatska udruga rukometnih sudaca počinila diskriminaciju temeljem trudnoće i tako prekršila Zakon o ravnopravnosti spolova kada je 2015. godine uklonila rukometnu sutkinju Helenu Crnojević s međunarodne liste rukometnih sudaca zbog njezine trudnoće. Na taj način potvrđena je odluka Pravobraniteljice, koja je Hrvatsku udrugu rukometnih sudaca (HURS) upozorila da je takvim postupkom počinila diskriminaciju prema navedenoj sutkinji, te prema drugoj sutkinji Emini Kostecki Radić. Opis tog slučaja Pravobraniteljica je uvrstila o svoje Izvješće o radu za 2015. godinu, a na tu temu je objavila i javno priopćenje.

Navedene sutkinje su prve i do sada jedine žene u Hrvatskoj koje su krajem 2009. stekle licencu međunarodnih rukometnih sutkinja, te jedne od ukupno 12 ženskih rukometnih sudačkih parova u svijetu s takovom licencom. Njome se omogućuje suđenje u okviru svih rukometnih natjecanja u organizaciji Međunarodne rukometne federacije, uključujući Olimpijske igre, što predstavlja najviši hijerarhijski status u rukometnom suđenju. Nažalost, to nije bilo dovoljno da odgovorna tijela svojevremeno prepoznaju potrebu za postupanjem u duhu ravnopravnosti spolova i nastoje osigurati da sutkinje čija stručnost i kvaliteta je prepoznata u međunarodnim okvirima, nastave svoj rad u hrvatskom rukometu. Umjesto toga, sutkinje su svoj rad bile prisiljene nastaviti pod okriljem Rukometnog saveza Slovenije, a cijeli slučaj je imao sudski epilog.

Navedeno potvrđuje da su danas još uvijek prisutne predrasude temeljem spola i nerazumijevanje jamstva za ravnopravno postupanje neovisno o spolnoj pripadnosti, u ovom slučaju temeljem trudnoće. Člankom 6. st. 2. Zakona o ravnopravnosti spolova jasno je propisano da se nepovoljnije postupanje prema ženama na osnovi trudnoće i materinstva smatra diskriminacijom. Republika Hrvatska ženama ima dužnost osigurati ravnopravne mogućnosti za sudjelovanjem u svim sferama javnog i privatnog života, uključujući područja zapošljavanja i rada te sporta, primjenjujući pritom posebno osjetljivi pristup zbog trudnoće. Zato je ovu sudsku presudu potrebno istaknuti kao primjer dobre prakse koji bi trebao doprinijeti da u budućnosti u nacionalnim okvirima ne dolazi do sličnih situacija.

Iz medija:

Novosti, 25.3.2021.

HINA, 15.3.2021.

„Rukometnu sutkinju diskriminirali zbog trudnoće, izbrisali je s liste sudaca, poručili joj da bolje kuha“ (Jutarnji.hr, 13.3.2021.)

"Hrvatska rukometna sutkinja diskriminirana zbog trudnoće: “'Ova presuda bi trebala pomoći svim ženama u sličnoj situaciji'” (Novilist.hr, 15.3.2021.)

"B.a.B.e: Presuda u korist rukometne sutkinje Crnojević važna za sve žene" (N1info.com, 15.3.2021.)

"Rukometnu sutkinju muški kolege obrisali s liste sudaca dok je bila trudna. Nakon pravne pobjede : 'Ovo je za sve žene'" (Telegram.hr, 15.3.2021.)

"Hrvatska sutkinja zbog spolne diskriminacije dobila 30.000 kuna" (Vecernji.hr, 15.3.2021.)

"Rukometna sutkinja koju su diskriminirali zbog trudnoće: Želim pomoći ženama u sličnoj situaciji" (Jutarnji.hr, 15.3.2021.)

"Crnojević: 'Željela sam pomoći ženama koje se nađu u sličnoj situaciji'" (Dnevnik.hr, 15.3.2021.)

"Ovo je pomoć za sve žene u sličnoj situaciji" (Glas-Slavonije.hr, 15.3.2021.)

"Hrvatska rukometna sutkinja diskriminirana zbog trudnoće" (Zadarski list, 16.3.2021.)

"Crnojević: Željela sam pomoći svim ženama koje se nađu u sličnoj situaciji" (Sportske novosti, 16.3.2021.)

Helena Crnojević nakon presude o diskriminaciji (Žene i mediji, 15.3.2021.)


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.