Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 07.03.2021.

MUP korigirao najavljenu akciju povodom Međunarodnog dana žena

Logo MUPPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, je slijedom različitih medijskih upita vezanih uz Policijsku akciju koja s provodi u pojedinim hrvatskim gradovima povodom Međunarodnog dana žena, ispitala ključne elemente s obzirom na pojedine formulacije i kontaktirala Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije s tim u vezi. Isto joj je odgovorilo da će nespretne formulacije o tome da će se vozačicama poklanjati ruže ako poštuju prometne propise biti ispravljene te da će se akcija prometne policije odvijati u skladu s dugogodišnjom praksom simboličkog obilježavanja 8. Ožujka darivanjem žena koje prometna policija zaustavi u prometu. Naime, prema službenim policijskim statistikama, počinitelji prometnih prekršaja su većinom muškarci pa bi prvobitno najavljena akcija podržavala stereotip o ženama kao lošim vozačicama.

 

Iz medija:

Jutarnji list, 8.3.2021.

dnevnik.hr, 8.3.2021.

net.hr, 8.3.2021.

vecernji.hr, 8.3.2021.

24sata.8.3.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.