Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Regionalna i međunarodna | 08.03.2021.

Pravobraniteljica sudjelovala na online sastanku Francuskog veleposlanstva u Zagrebu

Logo francuskog veleposlanstvaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na poziv Veleposlanstva Republike Francuske na online sastanku vezanom uz pripreme za Forum Generation Equality (Forum generacijske ravnopravnosti) koji će u organizaciji UN-a  biti održan u Parizu pod zajedničkim predsjedanjem Francuske i Meksika. Veleposlanstvo Francuske u Zagrebu organizirat će popratna događanja kako bi obilježilo ovu međunarodnu konferenciju. Tim povodom pozvani/e su predstavnici/e institucija i organizacija civilnog društva kako bi zajedno utvrdili teme o kojima će se raspravljati. Pravobraniteljica je izložila osnovnu problematiku iz svojeg područja, posebice vezao za rodno utemeljeno nasilje, ravnopravnost spolova na tržištu rada i reproduktivna prava i zdravlje. Za svako od područja predložila je nekoliko tema kojima bi se trebalo posvetiti pozornost, poput razmjene dobre prakse zemalja EU u borbi protiv nasilja nad ženama u vrijeme pandemije COVID-19, ekonomskih posljedica pandemije iz perspektive poslodavaca i zaposlenih, pogotovo onih koji su bili na prvoj liniji izloženosti riziku zaraze (zaposleni u zdravstvenim ustanovama) te prilagodbe potrebama trudnica i rodilja u okvirima epidemioloških mjera.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.